La cacera de bruixes a Catalunya
Llibre

La cacera de bruixes a Catalunya

Estudis i documents (1830-2020)

Autoria
Castell Granados, Pau (Autor)
Editorial:
Diputació de Barcelona
Coeditorial:
Institut d'Estudis Catalans (IEC)

ISBN:
978-84-19091-19-2
Any d'edició:
2022
Pàgines:
206

Col·lecció:
Premi Rafael Patxot i Jubert, 6

Catalunya és un territori privilegiat pel que fa a l'estudi de l'anomenada «cacera de bruixes» europea (1450-1750). Les fonts disponibles ens permeten constatar la precocitat i la intensitat del fenomen en terres catalanes, un fet que contrasta amb el desconeixement d'aquesta realitat històrica per part dels especialistes i del gran públic.

Aquest treball pretén contribuir a fer visible i a posar en valor la tradició d'estudis dedicats al fenomen antibruixesc a Catalunya. Una tradició iniciada ja a mitjan segle xix i reactivada a partir de la dècada de 1970, un cop superada l'aturada general de les investigacions amb posterioritat a la Guerra Civil. El treball posa també a disposició un conjunt de material arxivístic recollit per l'autor al llarg dels darrers quinze anys, relatiu a les accions antibruixesques desenvolupades a Catalunya, amb l'objectiu que serveixi de base per a futurs estudis sobre aquest complex fenomen històric.

Després d'un primer capítol dedicat als estudis d'àmbit internacional, es repassen les principals aportacions realitzades per historiadors i folkloristes catalans, per oferir, a continuació, un primer cens de les persones jutjades per bruixeria a Catalunya en època medieval i moderna (1420-1800). L'obra es clou amb un extens recull bibliogràfic de més de 400 títols, classificats per època i per temàtica.

Altres llibres de la matèria

Subscriu-te al butlletí per a estar informat de les novetats editorials de la Llibreria de la Diputació