Art i festa
-10%
Llibre

Art i festa

Els Cartells de les Santes de Mataró

Català
Editorial:
Editorial Efadós

ISBN:
978-84-19239-33-4
Any d'edició:
2022
Pàgines:
144

Col·lecció:
Fora de col·lecció

A Mataró, la Festa Major es celebra en honor de dues joves, santa Juliana i santa Semproniana, que segons la tradició van néixer a l'antiga Iluro romana i van ser martiritzades a causa de la seva fe cristiana. L'arribada, l'any 1772, de les primeres relíquies de les Santes des de Sant Cugat del Vallès propicià el seu culte i en despertà el fervor popular.
Arrencava així una festa de nova creació que, amb el pas del temps i en la seva dualitat religiosa i profana, va esdevenir la màxima expressió de la identitat mataronina, a més de ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

El Museu Arxiu de Santa Maria atresora una gran col·lecció de cartells anunciadors de la festa de Les Santes, la més completa que es conserva, amb exemplars únics del tombant del segle xix al segle xx. Els treballs de documentació entorn de la iconografia, l'autoria i el context històric de cada cartell, han permès redescobrir un conjunt documental excepcional, que relliga història, cultura popular, esperit festiu i experiència artística.
Art i Festa. Els cartells de Les Santes de Mataró convida a explorar l'empremta poderosa dels cartells de la Festa Major mataronina, els quals, amb el seu llenguatge, la seva plasticitat i la mirada de cada artista, han esdevingut un element fonamental de la celebració festiva, a més de projectar-la a peu de carrer.
Tot un recorregut per la història i l'art gràfic de la ciutat al llarg de més de cent anys.

Altres llibres de la matèria

Subscriu-te al butlletí per a estar informat de les novetats editorials de la Llibreria de la Diputació