Aus policromes
Llibre

Aus policromes

Antologia poètica del 1940 al 2000

Català
Editorial:
Edicions de l'Albí

ISBN:
978-84-126840-9-4
Any d'edició:
2023
Pàgines:
417

Col·lecció:
Escriptors del Berguedà, 10

"Com veureu, com és natural, i com no podia ser
d'una altra manera, totes les veus, tots els somnis,
totes les utopies, tots els llenguatges i totes les propostes estètiques tenen cabuda en aquestes Aus policromes, de títol acolorit, eclèctic i incitador al vol".

l, certament, tal com diuen els coordinadors d'aquest
volum, Montserrat Butxaca i Quirze Grifell, la quarantena de poetes que s'hi apleguen, nascuts entre els anys 1940 i 2000, són molt diversos. Tots ells, però, comparteixen l'amor a la mateixa terra, el Berguedà, ja sigui per naixença o bé d'adopció.

l com molt bé reconeix Vicenç Altaió, en el pròleg,
«difícilment en cap altre moment de la història
podríem disposar d'una mostra cultural, que per
la benmereixença i qualitat de les obres recollides
i per la diversitat dissemblant de les veus, així com
per la seva impressionant abundància i heterogeneïtat, pugui significar tan bé l'exploració i pràctica de l'escriptura en vers del gènere literari definit com a poesia» [ ... ] «l això s'esdevé en un territori idiomàtic concret, a la comarca del Berguedà, a la Catalunya central, amunt, sota pics encrespats i fagedes ombrívoles i, davall, amb valls i clarianes. Un fragment geoliterari vivaç i actiu, tan anellat amb altres unitats que configuren una matèria literària i idiomàtica de clara identificació lingüística i nacional, com associat amb altres multiplicadors en un espai-temps universal. La identitat i l'apropiacionisme són valors d'un sistema obert. Els poetes que habiten les planes d'aquest compendi o hi fan vida cultural o hi nasqueren, i la determinació geogràfica només en determina a aquests una semblança per a un subjecte polític públic i col·lectiu».

Altres llibres de la matèria

Subscriu-te al butlletí per a estar informat de les novetats editorials de la Llibreria de la Diputació