Un viatge per la història ferroviària de Catalunya
Llibre

Un viatge per la història ferroviària de Catalunya

Propera parada Sant Andreu

Catalán
Autoría
Ubalde Claver, Lluís (Autor)
Editorial:
Editorial Efadós

ISBN:
978-84-19736-16-1
Año de edición:
2023
Páginas:
280

Colección:
Història gràfica de Catalunya

El desembre de 2022 es va posar en servei la nova estació coberta de Sant Andreu, que forma part de la xarxa del ferrocarril de rodalia de Barcelona i de la gran operació de la construcció de la futura estació intermodal de la Sagrera i la integració urbana de les vies ferroviàries al seu voltant.
La història de l'estació de Sant Andreu comença el juliol de 1854 quan es va inaugurar la línia de Barcelona a Granollers i, amb ella, Sant Andreu de Palomar estrenà la seva estació de referència.
Les primitives instal·lacions van anar creixent fins esdevenir un centre ferroviari imprescindible per a Barcelona. L'estació de Sant Andreu (amb el seu cognom de Comtal ), a banda de disposar d'un feix de nombroses vies que van servir per convertir-la en estació de capçalera de serveis de rodalia i serveis regionals, propicià l'establiment de tallers de manteniment de trens, aquarterament per a formació de personal ferroviari i un taller de fabricació de locomotores, La Maquinista Terrestre i Marítima, que fou capdavanter a Espanya.
Resseguir la història d'aquesta estació convida a investigar les claus de la gènesi de les línies ferroviàries que travessen la ciutat de Barcelona, tant de les de la xarxa convencional com de la línia d'alta velocitat. A través del coneixement dels condicionants que ha tingut la xarxa barcelonina, hom pot trobar matèria primera per comprendre el funcionament de la xarxa actual de línies passants i la planificació de les infraestructures del futur en un context d'humanisme ambiental.

Otros libros de la materia

Subscríbete al boletín para estar informado de las novedades editoriales de la Llibreria de la Diputació