ROMÀ I ROSSELL, EL PRIMER DE TOTS

ROMÀ I ROSSELL, EL PRIMER DE TOTS

Autoría:
Lluch i Martín, Ernest (Autor) / Armangué, Joan (Editor)
Editorial:
Edicions Cal·lígrafa
Categoría:
Llibre
ISBN:
978-84-122123-3-4
Año de edición:
2020
Páginas:
204
Idioma:
Catalán
Materia:
Historia de Cataluña
Resumen

Romà i Rossell, el primer de tots recull els treballs d Ernest Lluch sobre la vida i el pensament de Francesc Romà i Rossell. L autor el situa com el primer economista després de la desfeta de 1714 i, també, com el primer català que després de la Guerra de Successió va defensar les reivindicacions polítiques de Catalunya. Lluch defineix Romà i Rosell com a mercantilista liberal, partidari del poblacionisme (augmentar la població per a dedicar-la a activitats productives), favorable als béns de luxe que asseguraven el consum, i defensor dels gremis catalans, de la llibertat econòmica, del prohibicionisme i del lliure comerç amb Amèrica.

Francesc Romà i Rossell (Figueres, 1726- Mèxic, 1784), destacà com a jurista, magistrat i escriptor polític i econòmic i, també, pels importants càrrecs públics que va ostentar; els darrers, Regent de la Reial Audiència i Virrei interí de Mèxic.

«Romà i Rossell fou un home important, que va fer coses importants en temps extraordinàriament difícils. Potser, i com a resum, el més destacat que va fer és recuperar un fil que semblava tallat des de 1714. Gràcies a Romà i a gent com ell, la memòria històrica dels pobles no s'ha perdut i s'ha anat transmetent fins a nosaltres».

Localización

  Topografic
Arxiu General de la Diputació de Barcelona Bib 456