Acudits amb història
Llibre

Acudits amb història

Sàtira política en temps de repúbliques (1873-1939)

Catalán
Autoría
Serrano Méndez, Alexis (Autor) / Font, Josep Oriol (Autor)
Editorial:
Editorial Efadós

ISBN:
978-84-19239-56-3
Año de edición:
2022
Páginas:
160

Colección:
Pinzells satírics

L'eclosió a l'Estat espanyol de la premsa política satírica coincideix amb el major grau de llibertat del Sexenni Democràtic (1868-1874). Fou quan sortiren a la llum diversos setmanaris humorístics incisius, on es repassava l'actualitat política nacional i internacional. Epíleg d'aquesta etapa d'insòlita permissivitat dins l'Espanya decimonònica fou la I República. Als setmanaris com La Flaca i La Campana de Gràcia, els polítics d'aquell període van ser degudament repassats per un grup de grans ninotaires.

La Flaca desaparegué amb el retorn dels borbons; en canvi, La Campana de Gràcia arribà a documentar l'adveniment de la II República. L'Esquella de la Torratxa era com la germana petita de La Campana de Gràcia. Després de dècades d'atzarosa existència, aquest setmanari arribà fins a la Guerra Civil. L'altra gran publicació humorística d'aquell període fou El Be Negre.

El llibre que teniu a les mans passa revista a aquestes dues etapes històriques, a partir dels acudits que es publicaren a la premsa satírica esmentada, als quals hem afegit una selecció d'acudits publicats per Bagaría a La Vanguardia durant la Guerra Civil. És possible accedir amb rigor al passat sense perdre el sentit de l'humor; esperem que ens n'hàgim sortit.

Otros libros de la materia

Subscríbete al boletín para estar informado de las novedades editoriales de la Llibreria de la Diputació