Mines de potassa del Bages
Llibre

Mines de potassa del Bages

L'extracció d'un mineral preuat a tot el món

Catalán
Autoría
Fàbrega Enfedaque, Albert (Autor)
Editorial:
Editorial Efadós

ISBN:
978-84-19239-35-8
Año de edición:
2022
Páginas:
200

L'any 1912 es va descobrir a Súria un jaciment potàssic únic a Catalunya, el primer de la Península i el tercer del món.

A partir d'aquell moment es va iniciar l'anomenada «febre de la potassa», una cursa sense precedents per descobrir nous jaciments d'aquest producte estratègic i essencial per a la fabricació d'adobs. Ràpidament es van construir instal·lacions extractives, primer, a Súria, i després a Cardona, Sallent i Balsareny, convertint així la comarca del Bages en un dels centres de producció d'aquest mineral més importants del món.

300 imatges històriques ens conviden a fer un recorregutnper la Catalunya minera d'ara fa cent anys. Les primeres instal·lacions en superfície, tot i que incorporen avenços tecnològics rellevants, no són representatives de la transcendència d'aquesta activitat industrial. El veritable tresor d'aquestes imatges s'amaga sota terra, a molts metres de profunditat. Lluny de la superfície, tot un laberint subterrani de pous i galeries ens sorprèn per la seva magnitud i bellesa, però, alhora, ens evoca el treball esgotador d'uns miners que, mitjançant unes jornadeslaborals interminables i amb uns mitjans tècnics i de seguretatprecaris, van ser capaços de traçar quilòmetres i quilòmetres de galeries.

Una mirada a un món desconegut. Un viatge a la Catalunya subterràni

Otros libros de la materia

Subscríbete al boletín para estar informado de las novedades editoriales de la Llibreria de la Diputació